Η Ελβετία εντόπισε με τη σειρά της ένα πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βραζιλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι ελβετικές αρχές.

“Χθες, ενημερωθήκαμε για ένα πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης παραλλαγής που εντοπίστηκε στην Ελβετία. Δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί ακόμη προσπαθούμε να διευκρινίσουμε από που ήρθε“, δήλωσε η Βιρζινί Μασερέ, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διεθνής ανησυχία

Παραλλαγμένα στελέχη του ιού που εντοπίστηκαν αρχικά στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία προκαλούν ανησυχία εδώ και εβδομάδες στη διεθνή κοινότητα που αναρωτιέται κυρίως για τη μεταδοτικότητά τους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην καταπολέμησή τους.

Όπως σε άλλες χώρες, τα παραλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται γρήγορα και στην Ελβετία.

“Στο μέτωπο των νέων παραλλαγών, στην Ελβετία καταγράφονται σήμερα συνολικά 4.411 κρούσματα παραλλαγμένων στελεχών, ενώ ήταν 2.700 την περασμένη εβδομάδα”, δήλωσε η Μασερέ.

Στην πλειοψηφία τους είναι κρούσματα της βρετανικής παραλλαγής (1.692), μόνο 69 είναι κρούσματα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, και για τα άλλα δεν έχει εξεταστεί η αλληλουχία.

Η Ελβετία, χώρα σχεδόν 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περισσότερα από 533.000 κρούσματα και περισσότερους από 8.900 νεκρούς.

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ και μερικές εβδομάδες στη χώρα των Άλπεων οδηγούν σε μείωση των κρουσμάτων, των νοσοκομειακών νοσηλειών και των θανάτων, αν και σε αργό ρυθμό.

Η μείωση αυτή των νέων λοιμώξεων αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, διευκρίνισε η Μασερέ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP


Πηγή: timesnews.gr