Οι ανακοινώσεις της πολιτείας για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των γιορτών θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Διαρκούς ιεράς Συνόδου. 

Η ΔΙΣ συνέρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη και την Τετάρτη και αναμένεται να συζητήσει και το θέμα των κλειστών εκκλησιών, τις ημέρες των γιορτών, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμά τους μόνο δύο ημέρες, ανήμερα Χριστουγέννων – Φώτων, με αυστηρούς κανόνες. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Αναφορικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων, δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος:

«Συνέρχεται, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 164ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως και να τοποθετηθεί επί των ανακοινώσεων της Πολιτείας ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου».

Τι λένε οι ιεράρχες

Το άνοιγμα των εκκλησιών με αυστηρά μέτρα ζητεί ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός. Σε επιστολή του από τις 08/12 δηλώνει ότι μεταφέρει αίτημα του λαού, σημειώνοντας ότι «δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς» και τονίζει: «Διότι, ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση».

Χρήση της πανδημίας ως πρόσχημα «για να μην κοινωνούμε καταγγέλλει ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος.

«Η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε. Στοχοποιείται η Εκκλησία. Όμως εμείς, ακολουθώντας τον Άγιο Σπυρίδωνα, ας συνεχίσουμε να πορευόμαστε στην πνευματική παρακαταθήκη του και προσευχόμαστε να συνέλθει ο κόσμος από την πτώση και την λοξοδρόμηση» είπε κατά τη διάρκεια της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα.

«Η Θεία κοινωνία είναι η πεμπτουσία της πίστης μας! Και ο Άγιος θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τη αυθεντικότητα της ζωής μας, λειτουργώντας και κοινωνώντας!».


Πηγή: timesnews.gr