Μια έρευνα που διενήργησε η Harris Interactive για το Commstrat δίνει στον Εμανουέλ Μακρόν προβάδισμα έναντι της Μαρίν Λε Πεν στις πρεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2022, με 53$ έναντι 47% της υποψήφιας της Εθνικής Συσπείρωσης.

Το δεύτερο κύμα της δημοσκόπησης που διενήργησε ο Harris Interactive για το Commstrat, και δημοσιεύτηκε αυτήν τη Δευτέρα από την L’Opinion, επιβεβαιώνει το προβάδισμα του κ. Μακρόν το 2022 σε περίπτωση δεύτερου γύρου εναντίον της προέδρου της RN (Rassemblement National), Μαρίν Λε Πεν.

Η απόσταση μεταξύ των δύο υποψηφίων εξακολουθεί να είναι σχετικά στενή, με το 53% της πρόθεσης ψήφου να αφορά τον κ. Μακρόν και το 47% την κ. Λε Πεν. Πάνω απ ‘όλα, η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν έχει πρόθεση να ψηφίσει τον κ. Μακρόν προκειμένου να «μπλοκάρει» το RN.

Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι. Σε περίπτωση «μονομαχίας» Μακρόν-Λε Πεν το 2022, το 52% των ψηφοφόρων του Ζαν Λυκ Μελανσόν θα αρνούνταν να κάνουν μια επιλογή. Με άνευ προηγουμένου τρόπο, το υπόλοιπο 48% θα μοιραζόταν ισότιμα ​​μεταξύ των δύο υποψηφίων. Η έρευνα υπογραμμίζει λοιπόν ότι το 2017, μόνο το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων του κ. Μελανσόν είχε επιλέξει την αποχή. Άλλωστε ο κ. Μελανσόν αρνείται να δώσει «γραμμή» στους ψηφοφόρους του σε ενδεχόμενο δίλημμα ανάμεσα σε Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 28% των ψηφοφόρων του προέδρου της περιοχής Hauts-de-France, Ξαβιέ Μπερτράν, θα ψήφιζε τον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 21% την κ. Λε Πεν. Σε περίπτωση υποψηφιότητας της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό, το ήμισυ του εκλογικού του σώματος δεν θα τοποθετηθεί στον δεύτερο γύρο, ενώ το 41% ​​των ψηφοφόρων του θα ψηφίσει τον Εμανουέλ Μακρόν και το 9% τη Μαρίν Λε Πεν. Το μόνο εκλογικό σώμα που θα υποστήριζε απερχόμενο αρχηγό του κράτους (51%) θα ήταν αυτό του οικολόγου Γιάνικ Γιαντότ. Ωστόσο, το 5% των υποστηρικτών του θα ψήφιζαν το RN.

Η Λε Πεν συσπειρώνει την εκλογική της βάση

Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το RN ενοποιεί την εκλογική του βάση: το 84% εκείνων που ψήφισαν την κ. Λε Πεν το 2017 θα στήριζαν την ψήφο τους και το 2022. Μέχρι και το 90% θα την στήριζε σε περίπτωση υποψηφιότητας της περιφερειάρχου του Ιλ ντε Φρανς, Βαλεριέ Πεκρές.

Με πληροφορίες από τη Le Figaro


Πηγή: timesnews.gr