Νέα αναστάτωση προκαλεί στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ο ισχυρισμός εταιρίας κατασκευής μηχανικών αναπνευστήρων ότι δέχθηκε πίεση από τον υφυπουργό Οικονομίας Τόμας Μπάράις προκειμένου να παραδώσει νωρίτερα την παραγγελία του Αζερμπαϊτζάν. Ο ίδιος απέρριψε τον ισχυρισμό και έκανε λόγο για βοήθεια «σε ανθρώπινο επίπεδο» και σε κάθε περίπτωση χωρίς ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Δικτύου RND, ο κ. Μπάράις κατά την πρώτη φάση της πανδημίας τηλεφώνησε στην ηγεσία της εταιρίας Loewenstein Medica με έδρα την Ρηνανία – Παλατινάτο, προκειμένου να ζητήσει ταχύτερη παράδοση της παραγγελίας των Αζέρων, παρότι άλλες χώρες προηγούνταν ή είχαν άμεση ανάγκη από μηχανικούς αναπνευστήρες. Ο κ. Μπάράις επιβεβαίωσε το τηλεφώνημα, διέψευσε ωστόσο οποιαδήποτε άσκηση πίεσης από την πλευρά του. «Ήταν άλλωστε πάντα αυτονόητο ότι οι παραδόσεις εντός Γερμανίας είχαν απόλυτη προτεραιότητα έναντι των εξαγωγών», πρόσθεσε. Στο ίδιο πνεύμα, εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι ουδέποτε αισθάνθηκε πίεση από τον υφυπουργό Οικονομίας για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τόμας Μπάράις, ο οποίος είναι και εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό, διατηρεί εδώ και χρόνια στενές σχέσεις με τις χώρες του Καυκάσου. Το 2019 συμμετείχε σε επιχειρηματική αποστολή στο Μπακού και έγινε μάλιστα δεκτός από τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Την προηγούμενη χρονιά ήταν ο κεντρικός ομιλητής στον πρώτο Γερμανο-αζερικό Οικονομικό Διάλογο, ο οποίος είχε συνδιοργανωθεί από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Βερολίνο και τον βουλευτή του CDU από την Θουριγγία, Μαρκ Χάουπτμαν. Ο κ. Χάουπτμαν υποχρεώθηκε χθες σε παραίτηση από την Bundestag, υπό το βάρος φημών ότι η εταιρία του Hauptmann Global Consult ενεργούσε για λογαριασμό συμφερόντων του Μπακού. Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν είχε πληρώσει για καταχωρήσεις στην εφημερίδα Südthüringen Kurier, της οποίας εκδότης ήταν ο ίδιος βουλευτής.

Η υπόθεση, η οποία έρχεται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον σκάνδαλο με την προμήθεια προστατευτικών μασκών και κόστισε την βουλευτική έδρα ενός μέλους του CDU και ενός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), προκάλεσε και την παρέμβαση του Προέδρου της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Αν μεμονωμένοι βουλευτές επωφελήθηκαν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να πλουτίσουν σε προσωπικό επίπεδο, αυτό είναι απλά αναξιοπρεπές και ασυμβίβαστο με την βουλευτική τους εντολή. Αυτό ισχύει ακόμη και αν υπάρχει υποψία ότι μέλος του Κοινοβουλίου έλαβε χρήματα στο πλαίσιο της ιδιότητάς του προκειμένου να ενεργήσει υπέρ άλλης χώρας».

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Χριστιανικής Ένωσης, δύο ημέρες πριν από κρίσιμες κρατιδιακές εκλογές στην Βάδη – Βυρτεμβέργη και στην Ρηνανία – Παλατινάτο, είναι και η απαίτηση των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων CDU και CSU οι βουλευτές να υποβάλουν μέχρι σήμερα το βράδυ δήλωση ότι δεν έχουν αντλήσει οικονομικά οφέλη από την αγορά η την πώληση ιατρικών ειδών.

Πηγη: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr