Ανακοίνωση Τομέα Πολιτικής Προστασίας Κινήματος Αλλαγής 

Η αντίδρασή μας στην απώλεια του αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου που χάθηκε, χθες, στις πλημμύρες της Αλεξανδρούπολης δεν πρέπει να περιοριστεί στην έκφραση λύπης και συμπάθειας προς την οικογένειά του και το Πυροσβεστικό Σώμα. 

Ελάχιστοι αναφέρθηκαν, χθες, στο γεγονός ότι η περιοχή στην οποία ο πυροσβέστης πνίγηκε, έχει ιστορικό πλημμυρών. Έχουμε επισημάνει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας την ανύπαρκτη αντίδραση της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. 

Η ένταση των φυσικών φαινομένων και των καταστροφών που έχουν λάβει, πλέον, ενδημικό χαρακτήρα επιτάσσει την λήψη άμεσων μέτρων για την ανάσχεσή τους. 

Η χώρα, όμως, δεν διαθέτει ένα ισχυρό μηχανισμό προστασίας των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές και την ευθύνη γι’ αυτό φέρει ακέραιη η κυβέρνηση. 

Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, τα κενά και τις ατέλειες του ν. 4662/2020 που έχει μείνει ουσιαστικά ανεφάρμοστος. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση των καταστροφών και χωρίς περιφερειακούς συντονιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «Δάρδανος», το επιχειρησιακό σχέδιο για τις πλημμύρες, που μένει γράμμα κενό.

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει την προσπάθεια μέσα κι έξω από την Βουλή για μια πολιτική προστασία που θα μπορεί να προσφέρει στους πολίτες την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής που αξίζουν.


Πηγή: timesnews.gr