Αναβάθμιση των διμερών σχέσων Ελλάδος – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε στρατηγικό επίπεδο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την σημερινή του επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών.

Κατά την αναχώρησή του από τα ΗΑΕ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δύο χώρες «διαμορφώνουν πια ένα πλαίσιο μιας στρατηγικής συμμαχίας η οποία εκτείνεται όχι μόνο στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στους τομείς της συνεργασίας στην Άμυνα και στην Εξωτερική Πολιτική».

Μάλιστα οι προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλές και σημαντικές υποστήριξε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφέροντας πως «υπάρχει πια ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για το πώς μπορεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να γίνουν ακόμα πιο στενές».

Εξηγώντας υποστήριξε πως «οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία. Παραμένουν προσηλωμένες στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και στο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι η επίσκεψη αυτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ακόμα ένα βήμα στα πλαίσια της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που αναπτύσσει η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Μια ενεργητική εξωτερική πολιτική η οποία έχει καταστήσει τη χώρα μας μια ήρεμη δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί ότι στην κοινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του Θρόνου των ΗΑΕ, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαϊέντ αλ Ναχαγιάν αναφέρεται ότι «Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογραμμίζουν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στο Διεθνές Δίκαιο και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως το θεμέλιο της ειρήνης, της ασφαλείας, των σχέσεων καλής γειτονιάς και της ειρηνικής επίλυσης διενέξεων για όλα τα κράτη της περιοχής.

Οι δυο κυβερνήσεις επαναβεβαιώνουν την δέσμευση τους στην αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών της περιοχής. Επίσης, Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφωνούν στην προστιθέμενη αξία της περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τους και εντός του πλαισίου των περιφερειακών και πολυμερών μηχανισμών».


Πηγή: timesnews.gr