Πιο ανθεκτικές στην κρίση του COVID-19 αποδεικνύονται οι θέσεις εργασίας, που σχετίζονται με την Πληροφορική. Ταυτόχρονα, η πανδημία δημιουργεί νέες ανάγκες για θέσεις εργασίας στο ΙΤ, λειτουργώντας ως επιταχυντής (accelerator) μιας σειράς ψηφιακών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνία.

Έτσι, οι προοπτικές απασχόλησης μπορεί να μην εξελίσσονται αυξητικά για το 4ο τρίμηνο του 2020, ωστόσο, τη ζημιά που δημιουργεί η πραγματικότητα του COVID-19 στην αγορά εργασίας, επιχειρεί να αντισταθμίσει η ψηφιακή μεταστροφή που συντελείται. Σύμφωνα με τη Manpower, η πανδημία δημιούργησε μεγαλύτερη αναγκαιότητα για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την Πληροφορική, τον Προγραμματισμό και τις Νέες Τεχνολογίες.

Παρά τα πεσμένα δεδομένα λόγω του κορωνοϊού, υπάρχει συνεχιζόμενη ή και αυξανόμενη ζήτηση για επαγγέλματα IT, για ειδικούς κυβερνοασφάλειας, για Data Analysts, για Solution Architects, για Software και App Developers.

Την ίδια στιγμή, οι θέσεις εργασίας, που συνδέονται με την Τεχνολογία, φαίνεται να αντέχουν στην πανδημία. Πού οφείλονται όμως τα …αντισώματα που επέδειξαν οι εργαζόμενοι στην Πληροφορική, την περίοδο της κρίσης του νέου κορωνοϊού;

Αφενός οι εργαζόμενοι στο IT ήταν από πριν εξοικειωμένοι με τον digital τρόπο εργασίας. Επίσης, αρκετοί ήταν συνηθισμένοι με την εξ αποστάσεως εργασία, ενώ είχαν ανέκαθεν μεγαλύτερη ευελιξία σε εναλλακτικούς τρόπους εργασίας (ευέλικτο ωράριο).

Εξάλλου, οι εργαζόμενοι στο tech και την Πληροφορική έχουν ήδη έναν agile – ευέλικτο – τρόπο δουλειάς και σχηματίζουν agile ομάδες. Παράλληλα, διαθέτουν skills, που είναι in demand, γεγονός που τους κάνει περιζήτητους ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Skill shortage στην αγορά

Βέβαια, το ερώτημα είναι “υπάρχουν αρκετά ταλέντα για να καλύψουν τις κενές Tech & IT θέσεις”; Η αλήθεια είναι ότι η ταχύτητα του Digital Transformation είναι υψηλότερη από την ταχύτητα ανάδυσης νέων Tech ταλέντων. Με λίγα λόγια: όλες οι χώρες παγκοσμίως (και όχι μόνο η Ελλάδα) πασχίζουν να καλύψουν Tech & IT θέσεις. Το talent/skill shortage είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Στην Ελλάδα, τα νούμερα προ COVID-19 (μέχρι τις αρχές του 2020) μιλούσαν για ένα 77% των Ελλήνων εργοδοτών που δυσκολεύονταν να βρουν άτομα για ανοικτές θέσεις εργασίας. “Μέρος του προβλήματος είναι ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν ξέρει πώς να εντοπίσει αληθινά ταλέντα και κυρίως, ταλέντα του τεχνολογικού κλάδου”, αναφέρει η Manpower.

Ψηφιακή επιτάχυνση

Η μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη στο ΙΤ προκύπτει από την αυξανόμενη ψηφιακή επιτάχυνση στην οικονομία. Το τελευταίο διάστημα, ακόμα και παραδοσιακοί κλάδοι στην Ελλάδα, όπως η γεωργική παραγωγή, κάνουν μεγάλη τεχνολογική στροφή.

Οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το IoT (Internet of Things), το Βlockchain και τις υπόλοιπες ψηφιακές τεχνολογίες, αξιοποιούνται πλέον από κλάδους επιχειρήσεων που, μέχρι πρότινος, δεν θα φανταζόμασταν. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), για παράδειγμα, εφαρμόζεται σήμερα σε ένα τεράστιο πεδίο: από τη Γεωργική Παραγωγή και την Κτηνοτροφία μέχρι τις Μεταφορές και τη Βιομηχανία.

Κι όσο εξαπλώνεται η χρήση του AI, τόσο γεννιούνται ανάγκες για κάλυψη θέσεων σε development, programming, testing, υποστήριξη και συντήρηση, μεταξύ πολλών άλλων. H νέα digital πραγματικότητα, δεν αφορά πια μόνο digital και software εταιρείες. Αφορά το σύνολο σχεδόν του επιχειρείν στην Ελλάδα”, σημειώνει η Manpower.

Τech trends

Εκτός  από την Τεχνητή Νοημοσύνη, πολλά ακόμα tech trends εξελίσσονται διαμορφώνοντας ένα νέο σκηνικό:

– To Machine Learning, που είναι κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως και οι υποκατηγορίες του: τα Νευρωνικά Δίκτυα (Neural Networks), το NLP (Natural Language Processing) και το Deep Learning.

– Το Edge Computing, που προκύπτει ως ανάγκη αποκέντρωσης των ΙΤ υποδομών, ώστε να έρθουν πιο κοντά στην πηγή των δεδομένων/data, δηλαδή στο “άκρο” του δικτύου. Αποτελεί τον διάδοχο του Cloud Computing.

-Η Κυβερνοασφάλεια/Cyber Security που ήδη στην εποχή του COVID διογκώθηκε ως ανάγκη, λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας.

– To Internet of Things (IoT) που έχει κάνει τα πρώτα του βήματα ενώνοντας συσκευές μεταξύ τους και επιτρέποντας τους να ανταλλάσσουν “γνώση” και πληροφορίες.

– Το 5G που αναμένεται να ομαλοποιήσει και να υπερ-επιταχύνει τα δίκτυα που χρησιμοποιούμε.

– Το Blockchain, που φέρνει την επόμενη μέρα στην κρυπτογράφηση και αυξάνει τα επίπεδα ασφαλείας στις διάφορες συναλλαγές μας.


Πηγή: timesnews.gr