Την Ελλάδα καλεί η Τουρκία να συνεχίσουν αυτό το μήνα τις διερευνητικές επαφές των δύο χωρών σχετικά με τις αντικρουόμενες αξιώσεις τους στην πειροχή της Μεσογείου και για άλλα υπάρχοντα ζητήματα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνοντας λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

Μιλώντας σε κοινές δηλώσεις τους με τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του Tahsin Ertugruloglu στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα μπορούσε να επαναλάβει τις συνομιλίες στις 11 Ιανουαρίου, αλλά ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση. Πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν έχει «δικαιολογία» να μην επαναλάβει τις συνομιλίες.

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά απο τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν πραγματοποιηθεί 60 γύροι συνομιλιών έως το 2016, όταν και διακόπηκαν οι μεταξύ τους συνομιλίες.

Σε συνέντευξή του χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει. «Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών», αναφέρει.


Πηγή: timesnews.gr