Έμεινε κλειστό επί 23.000 χρόνια πριν αποκαλύψει και πάλι το εσωτερικό του το 1994

Στην ανακάλυψη του σπηλαίου Σωβέ στη Νότια Γαλλία είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Το σπήλαιο βρίσκεται στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, και περιέχει μερικά από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα δείγματα τοιχογραφιών στον κόσμο.

Ανακαλύφθηκε τυχαία τον Δεκέμβριο του 1994, και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά προϊστορικά μνημεία παγκοσμίως, έχοντας χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο τον Ιούνιο του 2014.

Το Σπήλαιο Σωβέ παρέμεινε κλειστό επί 23.000 χρόνια έπειτα από κατακρήμνιση βράχων. Ανακαλύφθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1994 από τρεις σπηλαιολόγους, τον Ζαν-Μαρί Σωβέ, τον Κριστιάν Ιλέρ και την Ελιέτ Μπρουνέλ. Στα τοιχώματά του φιλοξενεί περισσότερα από χίλια σχέδια που μαρτυρούν «τις πρώτες καλλιτεχνικές δημιουργίες του ανθρώπου» κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, εδώ και 36.000 χρόνια.

Τα σχέδια επάνω στον βράχο, έργα ανδρών και γυναικών του ωρινάκιου πολιτισμού απεικονίζουν ζώα από 14 είδη: αρκούδες, ρινόκερους, λέοντες, πάνθηρες, βίσονες, άλογα… δεκάδες αποτυπώσεις χεριών σε αρνητικό και θετικό, απεικονίσεις αιδοίων και στο βάθος της σπηλιάς, το εξαιρετικό σχέδιο του κάτω μέρους ενός γυναικείου σώματος δίπλα σε έναν βίσονα.

Στο έδαφος έχουν διατηρηθεί αληθινά ίχνη ζώων καθώς και οστά των ζώων που διαχείμαζαν εκεί.

Στο Σπήλαιο Σωβέ – Πον ντ΄Αρκ εφαρμόσθηκε εξ αρχής πολιτική προληπτικής συντήρησης, ενώ απαγορεύθηκε η πρόσβαση για το κοινό, ώστε τα έργα να μην εκτεθούν στην επιβλαβή επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται με την αναπνοή του πλήθους των επισκεπτών. Κατά συνέπεια τα ευρήματα έχουν διατηρηθεί στην κατάσταση που βρίσκονταν όταν ανακαλύφθηκε το σπήλαιο.

Για το κοινό έχει δημιουργηθεί ένα αντίγραφό του στην περιοχή, που ονομάζεται Σπηλιά της Πον-ντ Άρκ, και φιλοξενεί τα αντίγραφα των αυθεντικών ευρημάτων.


Πηγή: timesnews.gr