Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Βάρχελι στο Thessaloniki Summit: Μεταρρυθμίσεις στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών για επενδύσεις...

Βάρχελι στο Thessaloniki Summit: Μεταρρυθμίσεις στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών για επενδύσεις και ανάπτυξη στα Δ. Βαλκάνια

308
0

«Η προώθηση των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια θα καταστεί δυνατή μόνο εάν οι κυβερνήσεις της περιοχής επιδείξουν σθεναρή προσήλωση και εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα βασίζονται στις ευρωπαϊκές αξίες”, υπογράμμισε ο αρμόδιος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Επίτροπος Όλιβερ Βάρχελι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Thessaloniki Summit, που φέτος διεξάγεται ψηφιακά στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της έννομης τάξης και των δημοκρατικών αρχών, καταπολέμηση της διαφθοράς, βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βάρχελι υπογράμμισε ότι “τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα γι’ αυτή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή της θητείας της”, επισημαίνοντας πως ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι το μέλλον της περιοχής είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία των Δυτικών Βαλκανίων συνδέεται στενά και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ”, τόνισε.

Ο αρμόδιος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στο ολοκληρωμένο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο περιλαμβάνει ένα αξιοσημείωτο πακέτο επενδύσεων, κινητοποιώντας χρηματοδοτήσεις ύψους έως και 9 δισ. ευρώ για την περιοχή. “Αυτές οι επενδύσεις έχουν μια περιφερειακή διάσταση και προωθούν την περιφερειακή συνεργασία”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βάρχελι αναφέρθηκε και στα σχέδια για την ανάπτυξη μιας κοινής περιφερειακής αγοράς στα Δυτικά Βαλκάνια που θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά στάνταρτ, λέγοντας πως ανυπομονεί να υπάρξει συμφωνία πάνω σ’ αυτό το ζήτημα στη σύνοδο της Σόφιας, την ερχόμενη εβδομάδα.

“Μια κοινή περιφερειακή αγορά θα σήμαινε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να εμπορεύονται τα βιομηχανικά ή καταναλωτικά αγαθά τους σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς κανένα εμπόδιο” σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε την περιοχή και πιο ελκυστική για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στους πρόσφατους σεισμούς σε Ελλάδα και Τουρκία, “μια τρομερή τραγωδία που μας υπενθυμίζει ότι οι χώρες της περιοχής χρειάζονται η μία την άλλη για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις”, όπως τόνισε.


Πηγή: timesnews.gr