Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστου Γκόκα, υπεύθυνου της Κ.Ο. για τον Τομέα Μεταφορών και Υποδομών, προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Κ. Καραμανλή, για το φαινόμενο του αυξημένου συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γκόκας, σημείωσε ότι η δραματική κατάσταση στα ΜΜΜ και οι συνθήκες που επικρατούσαν και επικρατούν, καθιστώντας αδύνατη τη τήρηση οποιουδήποτε υγειονομικού πρωτοκόλλου, αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία υπερμετάδοσης του Covid-19, με αποτέλεσμα το γενικό απαγορευτικό, το lockdown, που επιβλήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Τόνισε δε, ότι ευθύνες υπάρχουν και στην προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που άφησε τις Αστικές Συγκοινωνίες χωρίς καμία νέα αγορά οχημάτων, καμία πρόσληψη, χωρίς ανταλλακτικά.

Όμως επεσήμανε ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει τη δική της μεγάλη ευθύνη. Με την αδράνειά της και τα ανεπαρκή μέτρα, η κατάσταση στις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες είναι τραγική.

Χαρακτηριστικά σημείωσε

“…Με τις ολιγωρίες και τις καθυστερήσεις, αντί να επιταχύνει τη λύση του προβλήματος, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της πανδημίας, έχασε πολύτιμο χρόνο επί έξι (6) μήνες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο δεύτερο κύμα πανδημίας, χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή. Η κακή εξυπηρέτηση αλλά και οι κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό έκτακτων δρομολογίων. Την ίδια στιγμή 270 οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Το πρόβλημα δεν λύθηκε με το μέτρο της τελευταίας στιγμής, τη μίσθωση κάποιων δρομολογίων από τα ΚΤΕΛ…”

Και συνέχισε τονίζοντας “…Συνεχίζατε σαν να μην υπήρχαν οι έκτακτες ανάγκες της πανδημίας. Μέχρι που στοιβάχτηκε ο κόσμος. Κανένα μέτρο δεν έχει αποτέλεσμα με όλο αυτό το στρίμωγμα, ούτε κοινωνική αποστασιοποίηση υπάρχει. Από πότε δεν μεταδίδεται ο ιός με το συνωστισμό των λεωφορείων, όπως είπε ο Πρωθυπουργός; Είναι και αυτό άποψη των ειδικών;”

Ο κ. Υπουργός παίρνοντας το λόγο παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση για την αγορά νέων οχημάτων και το σχέδιο για μίσθωση οχημάτων και πρόσληψη προσωπικού μόλις τώρα δρομολογείται.

Στην ουσία παραδέχθηκε ότι δεν πέτυχε την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.

Ανέφερε επίσης ότι πολλές από τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής έχουν υιοθετηθεί, και τρεις ήδη υλοποιούνται από την Κυβέρνηση.

Ο κ. Γκόκας κλείνοντας, τόνισε πως αυτά που τώρα δρομολογήθηκαν, δεν έγιναν στο χρόνο που έπρεπε, και δεν επαρκούν. Ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες, όπως διατυπώθηκαν ξανά μόλις χθες στη συζήτηση στη Βουλή, από τη  Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, κα Γεννηματά, και αφορούν στην άμεση προμήθεια ανταλλακτικών για να βγουν στην κυκλοφορία τα οχήματα που είναι ακινητοποιημένα, στην επιτάχυνση των προσλήψεων (πάντα με αντικειμενικότητα), στο συντονισμό των Οργανισμών Αστικών Συγκοινωνιών με τις δημοτικές συγκοινωνίες και αστικές συγκοινωνίες πόλεων-Περιφέρειας, στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων, με άμεσες διαδικασίες και κάλεσε ξανά τον Υπουργό να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα του απαράδεκτου και επικίνδυνου συνωστισμού που παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να υποβαθμιστεί, παραμένει και πρέπει να αντιμετωπιστεί ΤΩΡΑ, ζητώντας παράλληλα άμεσα να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΜ.


Πηγή: timesnews.gr