Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Λουπάκη«Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές», κέρδισε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας που ολοκληρώθηκε χθες.

Πρόκειται για μια ταινία που, συνδέοντας ιστορία, τέχνη και επιστήμη, αγγίζει σύγχρονα πανανθρώπινα προβλήματα με τη βοήθεια ενός μικρού παιδιού με το όνομα «Μύρτις».

Η ταινία αντλεί τη θεματική της από το χρονικό της ανάπλασης του προσώπου ενός εντεκάχρονου κοριτσιού, θύματος του περίφημου λοιμού, που το 430 π.Χ. αφάνισε το 1/3 των κατοίκων της Αθήνας. Είναι η Μύρτις. Έτσι την ονόμασαν οι επιστήμονες, οι οποίοι – με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη – της προσέφεραν τη δυνατότητα να ζήσει μια δεύτερη ζωή, με έναν ομολογουμένως ασυνήθιστο τρόπο.

Η Μύρτις, που είχε την ατυχία να χαθεί στη μεγάλη επιδημία που χτύπησε την ακμάζουσα Αθήνα του Περικλή στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου, δεν υπήρξε απλώς θύμα μιας άγνωστης τότε νόσου, αλλά και θύμα πολέμου. Ενός πολέμου από τους μεγαλύτερους της αρχαιότητας, που, όπως όλοι οι πόλεμοι, άφησε πίσω του πολλές, «παράπλευρες» απώλειες, πλήττοντας ανηλεώς τους ανυπεράσπιστους αμάχους.

Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Νίκος Λουπάκης συνδέει, μόλις μέσα σε 50 λεπτά, από τη μια παρελθόν – παρόν και από την άλλη την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία με την ιστορία. Παρακολουθώντας τη δεύτερη ζωή της Μύρτιδος, ο θεατής προσεγγίζει την ιστορία με ένα διαφορετικό, αντισυμβατικό – θα λέγαμε – τρόπο.

Ο Νίκος Λουπάκης

Το βασικό μήνυμα που στέλνει η Μύρτιδα των 2.500 ετών στο σύγχρονο άνθρωπο είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. «Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές» αποτελεί μια υπενθύμιση για τα παιδιά, αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, που χάνονται κάθε χρόνο, κατά εκατομμύρια, είτε από ασθένειες είτε από πολεμικές συρράξεις.

Πρόκειται για ένα μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης χωρίς σύνορα.

Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας είναι ένας καταξιωμένος θεσμός, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος ταινιών με ιδιαίτερα πλούσια θεματολογία. Φέτος, για τους γνωστούς λόγους, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (docfest.gr), με τους διοργανωτές να μιλούν για την εντυπωσιακή συμμετοχή πολλών χιλιάδων θεατών.

Αναλυτικότερα για το φεστιβάλ, τις κριτικές επιτροπές και τις βραβεύσεις μπορείτε διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Την τελετή λήξης του συνεδρίου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη διεύθυνση https://online2020.docfest.gr/


Πηγή: timesnews.gr